Desať tímov sa v sobotu v areáli penziónu Kondor v Zámutove postavilo ku kotlíkom, aby ich členovia predviedli svoje kuchárske umenie na I. ročníku súťaže vo varení poľovníckeho guľášu. Šikovní kuchári sa pustili do práce po slávnostnom zatrúbení fanfár o deviatej ráno. Tri hodiny, ktoré mal každý k dispozícii, využili súťažiaci nielen na varenie, ale aj rozdávanie výbornej nálady, pretože na stoloch nechýbali rôzne poľovnícke dobroty a hoci išlo o súťaž, rivalita, či súperenie miesto medzi zúčastnenými nemali. „Počas roka nie je veľa priestoru na to, aby sme sa stretli v takejto uvoľnenej nepracovnej atmosfére, preto sme sa rozhodli zorganizovať túto akciu. V každom družstve môžu byť traja členovia a podmienkou bolo iba to, že musia navariť päť litrov guľášu,“ vysvetľoval majiteľ penziónu Kondor Stanislav Duda.
Predsedom odbornej komisie, ktorá hodnotila finálny výsledok, bol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Vranov MVDr. Dušan Kostovčík. Ako vysvetlil, posudzovala sa nielen chuť, ale aj celý proces prípravy a varenia. Prvenstvo nakoniec získalo Poľovnícke združenie Diana – Jastrabie nad Topľou v zložení Ing. Pavol Džuka, Mgr. Stanislav Lipkoš, Jozef Nábožný a Stanislav Lipkoš starší. Druhé skončilo Poľovnícke združenie Topľa Soľ a 3. miesto patrilo Poľovníckemu združeniu Lipiny Hanušovce nad Topľou. „Základom dobrého guľášu je dobrá divina, ktorá musí byť odležaná, dozretá a vhodná na kuchárske spracovanie. Najlepšie je dať mäso aspoň na 24 hodín do pacu… Dobrý guľáš má mať tiež veľa cibule, ale tá sa musí počas varenia rozpadnúť, nesmú ostať celé kúsky. Chýbať nesmie tiež domáce lečo, bobkový list, či ocot a hotový guľáš podávame s celozrnným chlebom,“ uviedol D. Kostovčík.
Divina patrí vo všeobecnosti k najkvalitnejšiemu mäsu na trhu. Keďže zver je neustále v pohybe, mäso obsahuje len veľmi málo tuku a cholesterolu. Na druhej strane je pre neho charakteristický vysoký obsah bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, omega 3 kyselín a železa. „Hoci divina je Európskou úniou klasifikovaná ako bio mäso, treba sa vedieť o ňu postarať. V okrese Vranov nad Topľou máme vyškolených 75 ľudí na prehľad diviny a verejnosť môže byť spokojná, lebo z testov vyplýva, že konzumujeme zdravotne naozaj neškodné mäso,“ konštatoval D. Kostovčík.