Minulý týždeň uviedli do prevádzky prvú pestovateľskú pálenicu v stropkovskom okrese. Budova bývalého pohostinstva a predajne potravín v Šandale prešla rozsiahlou rekonštrukciou a po inštalácii moderného destilačného zariadenia tam začali páliť kvalitné ovocné pálenky. Otvoreniu prevádzky predchádzala viac ako ročná teoretická i praktická príprava jej majiteľa Ing. Tomáša Dovičáka.„Myšlienka založenia pestovateľskej pálenice vznikla už pred niekoľkými rokmi, no až v minulom roku sme na tom začali intenzívne pracovať. Okrem zabezpečenia potrebného vybavenia bolo potrebné sa na tento druh podnikania pripraviť aj teoreticky. Počas minulého leta som absolvoval potrebný kurz a získal certifikát. Na rad prišlo zháňanie vhodnej technológie,“ priblížil Ing. T. Dovičák. V súčasnosti je na trhu viacero druhov destilačných zariadení, v Šandale získavali referencie i rady odborníkov na tú najvhodnejšiu. Aj keď názory majstrov pálenia na jednotlivé postupy i technológie sa rôznia, v tunajšej pálenici sa rozhodli pre osvedčené zariadenie od českého výrobcu. „Ide o technológiu, ktorá ako zdroj tepla využíva plyn. Kotol na kvas má 300 litrov, minimálny objem určený na pálenie je 100 litrov kvasu. Celý proces pálenia trvá dva a pol až tri hodiny. V závislosti od kvality kvasu sa z 300 litrov získa asi 30 litrov destilátu. Dôležitá je však dobrá príprava kvasu,“ zdôraznil Ing. T. Dovičák.
V teoretickej príprave sa okrem legislatívy či pracovným postupom veľa času venoval aj procesu prípravy kvasu. Ten je totiž základom dobrej pálenky. Do kvasnej nádoby, z nerezu, prípadne potravinárskeho plastu, treba preto dávať len prezreté nepoškodené ovocie. Kvas nie je dobré dopĺňať vo viacerých vrstvách, pretože kvasenie nebude prebiehať rovnomerne. Zachovať tiež treba stálu teplotu okolitého prostredia od 18 do 20 stupňov. „Ak je nekvalitný, je jedno, aká technológia pálenia sa použije. Destilát určite nebude chutný. Dôležité je, aby bolo ovocie prezreté a aby tam bolo minimálne množstvo zelených častí, teda listov, konárov, stopiek a podobne. Pozor treba dávať aj pri jeho mletí, aby nedochádzalo k rozdrveniu kôstok. Aj tu je viacero názorov – jedni dávajú ovocie kvasiť aj s kôstkami, iní nie. Zástancovia hovoria, že práve kôstky dávajú napríklad slivovici tú správnu arómu.“ Kvasenie prebieha 6 až 8 týždňov, aktuálne je teda hlavná sezóna pálenia sliviek, nasledovať budú jablká či hrušky. V zmysle slovenskej legislatívy je povolené páliť len destiláty z ovocia mierneho pásma. „Výroba destilátov v domácich páleniciach je zakázaná. Pestovateľské pálenice sú pod dohľadom Finančného riaditeľstva. Naši zákazníci u nás dostanú vyskladňovací list, v ktorom je uvedené, koľko a akého alkoholu im bolo vypálené, takisto doklad o zaplatení spotrebnej dane. Výrobné obdobie pálenice je od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka. Za toto obdobie je možné pre jednu domácnosť vypáliť 43 litrov 100%-ného alkoholu, resp. 86 litrov 50%-ného, 82 litrov 52%-ného, 79 litrov 54%-ného, atď. Okrem spotrebnej dane platí zákazník po vypálení aj poplatok za naše služby,“ vymenoval majiteľ pálenice.
V Šandale majú smelé plány. Bolo spomenuté, že v okrese ide o prvú pestovateľskú pálenicu. Tá je určená len na pálenie alkoholu pre zákazníkov, ktorí si kvas pripravia sami. Pálenica teda destiláty určené na predaj koncovému zákazníkovi nevyrába. Časom by však chceli svoje služby rozšíriť aj o malý ovocný liehovar, kde by produkovali vlastné destiláty. K dispozícii majú pomerne rozsiahly slivkový sad, ktorý plánujú postupne rekultivovať, doplniť nové odrody, prípadne vysadiť ďalšie druhy ovocia. „To je však zatiaľ hudbou budúcnosti. Aktuálne sa chceme zamerať na poskytovanie kvalitných služieb pálenice. S domácimi destilátmi chceme ísť aj na súťaže. Keďže začíname, radi necháme naše produkty ohodnotiť aj odborníkom,“ uzavrel Ing. T. Dovičák.