Vo Vechci sa stretli majstri vo varení bryndzových halušiek. Sprievodnou akciou bola výstava traktorov – Traktoriáda. O skvelú náladu sa starali spevácke skupiny Porubianka, Vechčani, folklórny súbor Bančan, Mafia Corner & DJ Stylo, Veronika Rabada a Basta Fix.
Bratia Slavo a Edo Adamovci sa s myšlienkou zorganizovať majstrovstvá okresu vo varení bryndzových halušiek pohrávali už päť rokov. Svoj „gurmánsky“ sen si v areáli ZŠ vo Vechci splnili v sobotu, kde ich pozvanie prijalo dvanásť tímov. „Varenie halušiek je výnimočné, preto sme sa rozhodli, že tomuto slovenskému národnému jedlu vzdáme poctu aj my. Hoci bryndzové halušky poznáme všetci, pravú chuť majú iba vtedy, ak sa dodrží správna receptúra s vysokým pomerom slaniny,“ upozornil spoluorganizátor Slavo Adam.
Odborná porota hodnotila čas varenia, čistotu a hygienu, spoločenské vystupovanie, vzhľad a chuť, množstvo (min. 4 kg, pozn. red.) a čas, za ktorý tímy svoje delikatesy zjedli.
Najrýchlejšie navarili porciu bryndzových halušiek Brezinky, ktorým to trvalo 19 minút a 48 sekúnd. Najväčšou porciou – 5,13 kg – sa mohli pochváliť Bančani a titul za najrýchlejšiu konzumáciu v čase 1:44 získali Kolesárovci.
Cenu za 3. miesto si z rúk starostu obce Vechec Michala Čandíka prevzali Bančani, druhé skončili Brezinky a premiérovým víťazom sa stal Šogor Team v zložení Martin Žipaj, jeho švagor Jožo Jakubek, Ján Jakubek a Ján Dojčák.
Šogor Team je v našich zemepisných šírkach overenou gurmánskou značkou. Napr. jeho kapitán Martin Žipaj organizuje už niekoľko rokov v Spišskej Novej Vsi Gurmán Fest – Červený jarok. Spolu sa zúčastnili viacerých podobných akcií a súťaž vo Vechci prijali ako jednu z ďalších kulinárskych výziev. „Naše halušky mohli byť špecifické tým, že sme hľadali recept, v ktorom sme sa snažili nájsť správny mix hladkej, polohrubej a hrubej múky. Druhou našou dôležitou ingredienciou bola vynikajúca 100%-tná ovčia bryndza z Kluknavskej mliekarne,“ vysvetľoval Martin Žipaj zo Šogor Teamu.
Hoci M. Žipaj priznal, že je rozdiel variť doma pri sporáku a pred publikom, bryndzové halušky zvládli navariť za necelých 21 minút. „Určite je iné variť pred stovkou ľudí, ktorí vás povzbudzujú, ako doma, kde máte pokoj. Keď zaznel štart, sústredili sme sa už iba na varenie. Kľúčový bol dobrý tajming a rozdelenie úloh, aby sme sa jeden druhému neplietli popod nohy,“ dodal s úsmevom M. Žipaj.