Správna hygiena chovu králikov je jednou z hlavných podmienok chovu. Králik má veľmi citlivú dýchaciu a tráviacu sústavu, preto pri zhoršenej hygiene chovu dochádza prvotne k poškodeniu týchto dvoch sústav.
Veľké ekonomické straty spôsobené úhynom, ako aj nákladmi na liečbu sú spojené s poruchami trávenia králikov. Pri nízkej hygiene chovu – nevhodná podstieľka, veľmi znečistená podstielka, premnoženie kokcidií, aj ďalších podmienečne patogénnych mikroorganizmov v podstielke, dochádza k výraznému zhoršeniu zdravotného stavu, prejavujúcemu sa hnačkou, nafúknutím, dehydratáciou, zoslabnutím až úhynom. Zásadou je chovné zariadenie nepreplňovať, aby všetky králiky mali dostatok miesta pri kŕmidle a napájačke ako aj na oddych. Pri zvýšenej koncentrácií králikov v chovateľskom zariadení dochádza k nadmernej produkcií amoniaku, ktorý dráždi dýchaciu sústavu králikov, čoho dôsledkom je nadmerné slzenie očí a zvýšená produkcia nosného sekrétu – sopľov.
Králiky sú zároveň citlivé na prievan, preto dobrý systém vetrania je dôležitým faktorom zdravého chovu. Králiky zle znášajú prehriatie, čo býva v letných mesiacoch príčinou imunitného oslabenia králikov a ich vyššou citlivosťou na infekčné choroby (mor, myxomatóza, kokcidióza…). Na prevenciu tepelného stresu sa osvedčilo používania prípravku CARNIFARM, ktorý reguluje premenu a výdaj energie v organizme.
Stavebný materiál chovného zariadenia by mal spĺňať niekoľko základných podmienok. V prvom rade by nemal byť zdraviu králika škodlivý. Zároveň by mal byť materiál dobre a ľahko dezinfikovateľný. Takéto kritéria najlepšie spĺňa plast a cetrix. Ideálna možnosť dezinfekcie je kombinácia otvoreného plameňa a účinnej dezinfekčnej látky – VIROXIDE. Pri takomto spôsobe dezinfekcie je iba minimálna možnosť prežitia pôvodcu chorôb v chovateľskom zariadení. Ideálne je dezinfikovať klietky a chovateľské pomôcky pri každom premiestnení králika a celé chovateľské zariadenie minimálne raz do roka.
Všeobecné zásady prevencie chorôb králikov
Králik je mimoriadne zlý pacient a preto, si je potrebné uvedomiť, že účinná prevencia chorôb je 90 % konečného úspechu či neúspechu v chove. Základom účinnej prevencie a liečby je poznať dôvod ochorenia. Z lekárskeho hľadiska je najvhodnejšie pred zahájením liečby poznať dôkladnú anamnézu – priebeh ochorenia a v ideálnom prípade mať k dispozícii výsledky z laboratórnej diagnostiky. Mnohí chovatelia často a zbytočne používajú rôzne lieky na prevenciu alebo pri podozrení na nejakú chorobu bez určenia diagnózy. Pri takomto necielenom, použití liekov – antibiotík, antikokcidiostatík, antihistaminík, hormonálnych liekov sa síce príznaky ochorenia môžu potlačiť, ale problém sa nemusí vyliečiť a ochorenie sa v krátkom čase zopakuje a pri opätovnom použití rovnakého postupu je táto liečba už neúčinná.
Prevencia chorôb v chove králikov spočíva:
– v správnej zoohygiene
– vo výbere vhodného plemena králikov pre daný typ chovného zariadenia a zameranie chovu
– v správnom kŕmení kvalitným krmivom, ktoré je pre králiky fyziologické, v primeranom množstve
– v rešpektovaní fyziologických potrieb a prirodzených vlastnosti králika
– v správnej podpore nešpecifickej – celkovej odolnosti králika vo vhodnom čase, napríklad pomocou prírodných látok- probiotik, prebiotik, rastlinných prípravkov, vitamínov
– v cielenom vakcinačnom programe určenom podľa aktuálnej epizootologickej situácie v chove a okolí. Je to najmä hemoragická septikémia – mor králikov a myxomatóza.
Každý chov má svoje špecifiká a rôzne podmienky, preto sa vyššie uvedené body nedajú zovšeobecniť. Sú to hlavne zásady, ktoré platia všeobecne pre všetky druhy zvierat. Pri všetkých ochoreniach a pri stanovení diagnózy je potrebné zamerať pozornosť na výlučky, sliznice a kožu králika. Kontrolovať a všímať si extrementy. Nie je nutné za každú cenu vakcinovať proti všetkým ochoreniam. Je potrebné vytvoriť také podmienky chovu, aby sa minimalizovala potreba liekov, vakcín a ak je možné nahradiť ich probiotikami a prírodnými látkami.
Recept:
Veľkonočná roláda
Zadný diel králika, 1 kg chudšieho bravčového bôčika, 100 g slaniny, 1 menšiu cibuľu, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 2,2 dl smotany, 2 lyžice hladkej múky, soľ, 2 lyžice nadrobno pokrájaných jarných byliniek (žihľava, pažítka, petržlenová vňať), celé korenie, nové korenie, bobkový list.
Zadný diel králika vykostíme, nožom a naklepaním upravíme tak, aby vznikol plát. Bravčový bôčik pripravíme na rovnako veľký plát. Oba pláty osolíme a posypeme pokrájanými bylinkami. Na bravčový plát položíme plát z králika, zvinieme do rolády, zviažeme niťou. Slaninu pokrájame na kocky, čiastočne vyškvaríme, opražíme na nej pokrájanú cibuľu, pokrájanú koreňovú zeleninu. Základ dáme do pekáča, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list a vložíme roládu. Za občasného podlievania upečieme do mäkka. Korenie vyberieme, šťavu so zeleninou vyberieme a zahustíme smotanou rozmiešanou s múkou. Krátko povaríme a podľa potreby dochutíme. Nakoniec prepasírujeme.
J. Petrík
V ďalšom čísle sa budeme venovať chorobám králikov.