Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY
Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY

Ako nakupovať hovädzie mäso

Správy / Ostatné / Ako nakupovať hovädzie mäso

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením. Predné mäso - hruď, rebrá, podplecie, krk, glejovky, husička, plátok. Zadné mäso - nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno - vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička. Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňujú vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.
Zloženie: bielkoviny 16-20 %, tuk 25 %, glykogén - živočíšny škrob, minerálne látky - P, Fe, NaCl, vitamíny - A, B sk. V ponuke je aj teľacie mäso a to také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov a hovädzie mäso z mladého dobytka t. j. mäso zo zvierat medzi 8. - 12. mesiacom.

Ako vyberať

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny, tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso“ sfarbuje“ do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Zvýšte pozornosť pri porciovanom mäse, je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou (ľahšie pustí šťavu pri marinovanom mäse, marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže „zdravo prifarbiť“, preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti). Predajca musí mať pri predaji hygienické rukavice, čistotu odevu.

Čo prezradí obal - Obal musí obsahovať

Obchodný názov mäsa (hovädzie), obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzky, údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote, označenie, či je balené v ochrannej atmosfére, pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie „pri rozmrazení znova nezmrazovať“, cena za jednotku hmotnosti.

Ako skladovať

Chladené čerstvé mäso skladujte v rozpätí teploty 0 -- 7 stupňov Celzia, mrazené pri - 18 stupňoch Celzia. Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

 

Ako nakupovať hovädzie mäso

Správy / Ostatné / Ako nakupovať hovädzie mäso

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením. Predné mäso - hruď, rebrá, podplecie, krk, glejovky, husička, plátok. Zadné mäso - nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno - vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička. Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňujú vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.
Zloženie: bielkoviny 16-20 %, tuk 25 %, glykogén - živočíšny škrob, minerálne látky - P, Fe, NaCl, vitamíny - A, B sk. V ponuke je aj teľacie mäso a to také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov a hovädzie mäso z mladého dobytka t. j. mäso zo zvierat medzi 8. - 12. mesiacom.

Ako vyberať

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny, tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso“ sfarbuje“ do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Zvýšte pozornosť pri porciovanom mäse, je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou (ľahšie pustí šťavu pri marinovanom mäse, marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže „zdravo prifarbiť“, preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti). Predajca musí mať pri predaji hygienické rukavice, čistotu odevu.

Čo prezradí obal - Obal musí obsahovať

Obchodný názov mäsa (hovädzie), obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzky, údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote, označenie, či je balené v ochrannej atmosfére, pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie „pri rozmrazení znova nezmrazovať“, cena za jednotku hmotnosti.

Ako skladovať

Chladené čerstvé mäso skladujte v rozpätí teploty 0 -- 7 stupňov Celzia, mrazené pri - 18 stupňoch Celzia. Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

 

×

ZNAČKY: Vranovské NOVINKY SPEKTRUM Stropkov Vranov Týždenník Noviny Zaujímavosti Občan Šport Kultúra Pohotovosť

Realizácia © 2019 GRAND STUDIO, s.r.o. - tvorba propagačnej grafiky a webových stránok