vranovské novinky spektrum týždenník okresu vranov nad topľouČlánky / Barmanský kurz „vyššieho levelu“

Barmanský kurz „vyššieho levelu“

Stredná odborná škola, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou sa v dňoch 22. 2. – 25. 3. 2016 sa stala dejiskom konania druhého stupňa barmanského kurzu.

Druhý stupeň je pokračovaním úspešne ukončeného I. stupňa barmanského kurzu, ktorý prebiehal v rovnakých priestoroch v septembri tohto školského roka.

Kurz prebiehal počas štyroch dní, ktoré boli nabité novými poznatkami z tovaroznalectva, histórie barmanstva, ukážkami nového, aj netradičného inventáru a barových pomôcok. K dispozícii bol aj široký sortiment alkoholu, s ktorým sa bežne nestretneme. Svoje zručnosti si upevňovali miešaním rôznych druhov drinkov nielen základnou, klasickou formou, ale prevažne zložitejšími spôsobmi, aj s použitím ohňa.
Kurz viedol pán Ján Majoroš, ktorý je lektorom Slovenskej barmanskej asociácie.

1. deň - začal sa stručným pripomenutím histórie Slovenskej barmanskej asociácie od jej vzniku až po súčasnosť, vysvetlil jej úlohu, postavenie u nás doma, v zahraničí a neopomenuli sa ani dosiahnuté úspechy. Popritom sa miešalo a to všetky víťazné drinky zo svetových súťaží.

2. deň - bol zameraný na už takmer zabudnuté drinky „Tiki- drinky“, ich vznik, priekopníkov v prípravne týchto drinkov. Účastnícii sa preniesli do čias, kedy bary boli vyzdobené havajskými dekoračnými prvkami, ako sú rôzne totemy, obradné predmety, čím sa vytvorila atmosféra exotiky. Drinky boli pripravované v netradičných nádobách, ako sú kokosové orechy, vydlabané ananásy a keramické poháre v tvare masiek, lebiek a pod.

3. deň - sa niesol v duchu exotického ovocia, prípravy miešaných nápojov ako daiquiri, collady, longy, nápoje pripravené so zmrzliny a v neposlednom rade prípravy adjustáže, čiže dekorácií z exotického ovocia za pomoci vykrajovačov, barmanských pomôcok na prípravu garnitúry

4. deň - sa pripravovali Old Fasioned drink, Slummers drinky a Schoters, všetko netradičné nápoje a nápoje s pridaním korenín a bylín. Štvordňový maratón študenti úspešne ukončili získaním medzinárodných certifikátov II. stupeň barman, platný v 42 krajinách sveta.

Všetci zúčastnení si odniesli okrem spomínaných vedomostí a zručností aj množstvo odporúčaní, praktických rád, mali možnosť vnikať do tajov drinkov, v ktorých sa snúbili hýriace farby s výraznou chuťou, aj prenikavou vôňou. Mali možnosť vidieť pri práci naslovovovzatého odborníka, ktorý sám získal množstvo medzinárodných ocenení zo súťaží v príprave miešaných nápojov, za čo mu patrí naše poďakovanie.
Barmanský kurz zorganizovala a osvedčenou logistikou ho prostredníctvom uznávaného a úspešného lektora SkBA doviedla do zdarného konca Mgr. Aneta Lešková.
Ing. Ľudmila Vagaská
zást. riaditeľa pre PV

Platená reklama

Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Zdieľajte túto stránku na FECEBOOKu Konktujte nás - Rýchla správa Formulár na zadanie inzercie
Stropkovské Spektrum